Material valg

De første vibratorene på markedet besto av jern og hardplast, med et og annet innslag av treverk, men dette er i grunn lite relevant, siden disse vibratorene uansett ikke er å få fatt i.
Når vi her skal ta for oss fordeler og bakdeler med de forskjellige materialene som benyttes i vibratorer, så ser vi på de materialene som er i bruk i dag.
Stoffet på denne og underliggende sider er beregnet på de som er på utkikk etter en vibrator og har mindre historisk betydning enn resten av disse sidene.

Jelly vibratorer: Vibratorer finnes i en mengde forskjellige materialer, de fleste heter ett eller annet med jelly, men de kan også kalles mykplast.
Jelly er etter hvert blitt en slags samlebetegnelse på en hel haug med forskjellige materialer som egentlig ikke skiller seg fra hverandre på noen spesiell måte, annet enn at noen er hardere enn andre.
Jelly vibratorer er vanligvis relativt rimelige, de er mykere enn vanlig latex vibratorer og tar opp varmen fra kroppen raskere, slik at de føles mer naturlige.
Bakdelen med jelly vibratorer er at hva den egentlig er laget av vil du aldri få vite. Når media kaster seg over farlige stoffer i sexleketøy, så er det nesten uten unntak produkter i jelly materialer det er snakk om.
En annen og nesten like viktig bakdel er kanskje at en stor del av de jelly vibratorene på markedet er av så dårlig kvalitet at de går i stykker etter svært kort tids bruk.
En del produkter som er merket jelly/mykplast kan innholde latex og bør ikke benyttes av de med latex allergi.

Latex vibratorer: Mye brukt på 70 og 80 tallet, men har måttet vike for andre materialer med bedre egenskaper.
Latex er lett å jobbe med, det koster lite og man trodde tidligere at det var ett stoff kroppen ikke reagerte negativt på.
De fleste har ingen problemer med latex, men forskning har vist at overdreven kroppskontakt med latex kan frembringe latex allergi eller latex inntoleranse.
Når det er sagt skal det også sies at dersom man skal få det pga. vibrator bruk, må man bruke den stort sett døgnet rundt i lange tider, så for den jevne vibrator bruker er faren tilnærmet ikke eksisterende.
Det finnes dog en del mennesker som allerede lider av latex allergi (eller inntoleranse) disse bør IKKE bruke latex vibratorer/dildoer/kondomer da dette kan gi allergiske reaksjoner som kløe eller svie. I verste fall kan også allergien bli verre.
De rene latex vibratorene er ikke lenger så vanlige, fordi disse oppleves som for harde og de føles rett og slett for plastikk-aktig ut.
Det er til gjengjeld kommet en mengde sexleketøy som er laget i latex baserte materialer, ofte blandet med ett jelly materiale.
Verdt å merke seg er at de fortsatt kan gi en negativ reaksjon dersom du ikke tåler latex.

Hardplast: Vibratorer i hardplast er enkle å kjenne igjen.
75% av hardplast vibratorene som selges her i landet er gull eller sølvfarget.
Disse vibratorene egner seg godt til utvortes bruk, for å stimulere klitoris, men til annet bruk stiller de overhodet ikke i samme klasse som fks. En vibrator i silikon
Med sin klassiske design og lave pris er den ett godt valg for de som er nybegynnere med vibratorer.
Det er i utgangspunktet sjelden problemer forbundet med hardplast vibratorer, men det har vært to episoder de 10 siste årene:
For en del år siden var det ett kjent problem at malingen på enkelte vibratorer kunne begynne å flasse av, noe som naturligvis ikke er spesielt bra.
Dette problemet har vi aldri verken opplevd eller hørt om de siste årene, men dersom det skulle skje at vibratoren din begynner å flasse maling må du IKKE bruke den.
Da er den oppbrukt og det er på tide å gå til anskaffelse av en ny.
Det andre var at enkelte produsenter hadde benyttet maling som innholdt blant annet bly.

Cyberskin: For noen år siden ble det lansert en serie med sexleketøy i cyberskin.
Dette materialet skulle revolusjonere hele sexleketøy industrien. Aldri før var vibratorer blitt laget i ett materiale som føltes så ekte.
Vel, cyberskin er ett materiale som har sine tilhengere, men noen revolusjon ble det aldri. Til det har cyberskin for mange bakdeler. Materialet krever pga. sin porøse overflate mer stell enn andre sexleketøy, det bruker lengre tid på å tørke etter at det er vasket og det må (bør) settes inn med talkum før det legges vekk.
Den porøse overflaten gjør også at ett godt glidemiddel er en nødvendighet.
Dersom du kan leve med det nevnte merarbeidet er vibratorer i cyberskin ett godt alternativ, men om du foretrekker noe du bare kan ta frem når du trenger det, bruke det, vaske kjapt av det og legge det tilbake i skuffen bør du nok kanskje se etter ett produkt laget i ett annet materiale.
Det finnes også sexleketøy i loveclone materiale, eller real skin materiale osv. som egentlig er det samme materialet med som har fått ett annet navn siden det er snakk om en annen produsent.

Silikone: Silikone har de siste årene seilt opp til å bli den store vinneren når det best egnede materialet for sexleketøy skal trekkes frem.
Materialet er behagelig mykt, det tar opp varme fra kroppen svært kjapt, så det føles svært ekte, det er enkelt å renholde (silikone er det eneste av de nevnte materialene som tåler ett kjapt oppkok) og vibratorer av silikone er generelt av svært god kvalitet.
De første silikone vibratorene på det norske markedet var de japanske klassikerne samurai, ET og tvilling vibratoren. Senere er det blitt mange flere, best kjent er antakeligvis vibratorene fra tyske fun factory og LELO.
Det er to "problemer" med silikon vibratorer, det ene er at silikone er ett dyrt materiale, noe som gjør at prisen begynner på ca 400,- og går oppover, det andre er at du må IKKE bruke ett silikon basert glidemiddel sammen med silikon vibratoren din, da den kan risikere å få noen virkelig stygge flekker.